Kerk, brug, haven, molen en gracht in Ravenstein Verkeersbord Ravenstein
 Home Ecard Links Agenda Nieuws SubPagina Prikbord Bereikbaar Info 
TOP zit bijna op break-even, nu naar succes

Uitgegeven: 20 December 2004 10:10

Paul Lansaat is 4,5 jaar voorzitter van TOP Oss. Tijd voor een resumé. Over de dure Danny Guyt, de transfersom van Marcel van der Sloot, de afbouw van het stadion en de succesvolle sponsoracquisitie.

Bij zijn aantreden als voorzitter van TOP Oss verkondigde Paul Lansaat dat hij de eerstedivisieclub aan Emmen wilde spiegelen. Dat zou hij nu, 4,5 jaar later, niet meer durven zeggen. „Zo zie je maar hoe snel het kan veranderen in de voetballerij. Emmen leek een stabiele vereniging. Sportief en financieel ging het daar voor de wind. Nu is het een van de meest zieltogende clubs in het Nederlandse betaalde voetbal. Ze staan onderaan in de eerste divisie.“ De zakenman, die woont in Ravenstein, stelde bij zijn aantreden ook dat TOP binnen vier jaar structureel in de top van de eerste divisie moest meedraaien. ’Iedereen mag mij hierop afrekenen’, voegde hij eraan toe. Tijdens zijn regeerperiode eindigde TOP tot nu toe echter achtereenvolgens als tiende, achttiende, negende en elfde en staat de ploeg voor de thuiswedstrijd van vanavond tegen Volendam dertiende op zeven punten van de nummer 7 FC Dordrecht. Die plek geeft doorgaans recht op nacompetitievoetbal, het uitgesproken doel van TOP dit seizoen.

Lansaat: „Het was de afgelopen vier jaar onze belangrijkste taak om uit de financiële malaise te komen. Nu kunnen we ons richten op de sportieve prestaties.“ TOP zit wel bij de laatste zestien in het bekertoernooi. Op 26 januari gaat het in Oss tegen RKC Waalwijk om een plaatsje in de kwartfinales. En dat zou bijzonder goed zijn voor de clubkas. „De Amstel Cup is voor ons een soort van mini-Champions League. Wat het voor clubs als Ajax en PSV betekent om te overwinteren in Europa, dat betekent het voor ons om ver te komen in de beker. Op sportief vlak, maar ook qua premies. En ik acht ons niet kansloos tegen RKC. Zo denderend draait die club niet dit seizoen.“ TOP kan alleen al voor het bereiken van de achtste finales rekenen op 30.000 euro. En bij winst op RKC op nog eens 55.000 euro. „Elke ronde verdubbelt de KNVB dat bedrag ongeveer. Als je de finale wint, krijg je vijf ton“, weet Lansaat. Maar dat is natuurlijk wishful thinking. De voorzitter rekent zich op een reëlere manier rijker. „TOP kan groeien door meer tv-gelden, sponsorinkomsten en toeschouweraantallen. Wat betreft dat laatste zijn er initiatieven genoeg, bijvoorbeeld door de jeugd kennis te laten maken. TOP heeft geen lange historie in het betaald voetbal. Daardoor hebben wij niet de luxe van een grote trouwe achterban. TOP is ontstaan uit één amateurvereniging en zo zien veel mensen in Oss dat ook nog altijd. Maar zo langzamerhand is dat onzin, want door onze samenwerking met veertig é vijftig amateurclubs heeft TOP inmiddels al een behoorlijk regionale uitstraling. Herpinia is een goed voorbeeld. Doordat wij daar een paar keer per jaar oefenwedstrijden spelen, mogen we nu ook sponsors uit Herpen verwelkomen. Maar uiteindelijk zullen wij hogere bezoekersaantallen moeten afdwingen door de prestaties op het veld.“

Lansaat ziet nog genoeg uitdagingen om als voorzitter aan te blijven. „Zoals de afbouw van het stadion. Dat er een vierde tribune komt, wil overigens niet zeggen dat er extra stoeltjes bij komen. Ik geloof niet dat daar behoefte aan is. Er komt daar hooguit een klein bezoekersvak. Het gaat ons om de exploitatie van de commerciële ruimtes onder de tribune.“ En dus meer sponsorinkomsten. „Die zijn nu 75 procent hoger dan toen ik vier jaar geleden aantrad. Daar hebben we ons dan ook ten volle voor ingezet. Bovendien is aan de uitgavenkant pas op de plaats gemaakt.“ Maar waarom dan niet de begroting opgeschroefd? Met 1,8 miljoen euro zit TOP nog altijd in de onderste regionen. Lansaat: „De salarissen waren toen veel te hoog. We hopen dat we begin volgend seizoen op een nulniveau zitten. We zitten nog maar vijf procent onder onze doelstelling. De extra tv-gelden die zeker gaan komen door de nieuwe overeenkomsten, gaan we niet doorschuiven naar de spelerssalarissen het zal aangewend worden voor versterking van de organisatie. TOP is bijvoorbeeld een van de weinige clubs in Nederland zonder een algemeen manager.“ Die verdween overigens onder Lansaat, terwijl voetballer Danny Guyt een verbeterd contract kreeg. „We hadden gehoopt dat hij een jaar eerder getransfereerd zou worden, maar juist toen beleefde het voetbal zijn financieel meest benarde situatie. Guyt was voor TOP een belangrijke, maar ook een dure voetballer zijn salaris paste eigenlijk niet in onze financiële huishouding. Maar we hebben ervan geleerd, toen we deze zomer het contract van Marcel van der Sloot hebben opengebroken en verlengd tot juli 2007. We hebben onder meer een transfersom vastgelegd. Dan moet je toch wel denken aan enkele tonnen.“ „Wat betreft spelers die tijdens het seizoen nog bij de selectie zijn gekomen, zoals Vrede en Baidjoe en eventueel nog Regillio Simons, kun je er van uit gaan dat die ons niks kosten. Meneer Vrede had echt niet bij ons gevoetbald, als hij geld had willen verdienen. Dat gebeurt pas na dit seizoen.“ Lansaat: „Een profclub moet je beschouwen als een bedrijf en dus ook zo runnen, maar van de andere kant is het een club en moet het ook een club blijven’.


Reacties op dit item:Geef ook je reactie op dit nieuwsitem:
Naam:
Email:
Je mening:

Vechtpartij had niets te maken met rechts-extremisme
Overval op slijterij in Ravenstein opgelost
Ravenstein bij Kaarslicht
Aanrijding tussen vijf auto's bij afrit op A50
Twee jeugdige inbrekers betrapt
Leerlingen houden kerstmarkt
Nieuwe expositie emaillekunst
TOP zit bijna op break-even, nu naar succes
Ecard service
May-Weggen brengt bliksembezoek aan Oss
Museum verwacht duizendste bezoeker
Krakers verwijderen straatstenen en gooit ramen in
Inbraak in school Ravenstein
Auto-inbreker op heterdaad betrapt
Oss blijft dik onder gemiddelde
Klein Havana ademt sfeer van Cuba
Kindje Jezus goed vastgebonden
Van Renaissance tot Romantiek
Links op StadjeRavenstein.nl
Jan Cunen sluit deuren in 2006
Plateaus Berghemseweg
’Weg met de fuck you-cultuur’
Pomperstad heeft prins Reinout X
Politie deelt 66 boetes uit bij verkeerscontroles
Spelers nationaal volleybalteam geven clinic
Fascisme broeit in Ravenstein
Ecard: Carnaval
Illegale werknemer betrapt in horecabedrijf
Wout Heessen hoofdman Sint Barbara Gilde
Nieuwe server
Stadjeravenstein.nl is gemaakt door Active webdesign