Kerk, brug, haven, molen en gracht in Ravenstein Verkeersbord Ravenstein
 Home Ecard Links Agenda Nieuws SubPagina Prikbord Bereikbaar Info 
Oss blijft dik onder gemiddelde

Uitgegeven: 30 December 2004 10:21

Oss blijft met de lastendruk dik onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Deze club vergeleek vijftig gemeenten in Nederland. De gemiddelde lastendruk is 737 euro Oss zit in 2005 op 670 euro.

„Daarmee halen we andermaal onze doelstelling om ruim zestig euro onder het landelijk gemiddelde te blijven“, laat wethouder J. van Loon weten. Hij noemt het zeer positief. De lastenstijging voor de inwoners van de oude gemeente Oss bedraagt zo’n 3,5 procent. Voor hen die voorheen onder de gemeente Ravenstein vielen, is het nog gunstiger. Die inwoners betalen in 2005 ten opzicht van 2004 zelf minder aan gemeentelijke woonlasten. Zij dalen van 708 naar de 670 euro.
De oud-Ravensteiners hebben dat te danken aan de de gewijzigde methodiek van het rioolrecht. Dat scheelt zo’n zestig euro per jaar.

In gemeenten zoals Lith en Maasdonk is het heel moeilijk een vergelijking te maken. Daar is afgelopen jaar voor de afvalstoffen het zogenoemde diftar-systeem ingevoerd. Het aangeboden afval wordt gewogen, waardoor iedere bewoner een individuele aanslag krijgt.
In Bernheze is het eveneens moeilijk om de cijfers te vergelijken. Daar geldt naast diftar ook het zogenoemde Waterspoor, waardoor ook voor het rioolrecht een individuele aanslag volgt. Die wordt berekend naar aanleiding van het waterverbruik.
In Bernheze krijgen de inwoners volgend jaar ook nog eenmalig een compensatie voor het wegvallen van de Zalmsnip. Jaren heeft het rijk, eerst honderd gulden en later 45 euro, via de gemeenten aan de burgers gegeven. Dit als compensatie voor de gestegen woonlasten. Voor 2005 is deze door het rijk afgeschaft. De meeste gemeenten in Nederland zijn daarom ook gestopt met dit voordeeltje voor hun inwoners. De gemeenteraad van Bernheze geeft echter nog eenmalig een bedrag van 34 euro aan de burgers. Dit geld komt uit de gemeentelijke reserves.
In Bernheze stijgt de ozb volgend jaar met 7 procent, maar omdat de meeste mensen in de gemeente minder kwijt zijn voor afval en riool, stijgen de lasten voor een gemiddelde huiseigenaar in 2005 met 3,2 procent.
In Landerd stijgt de ozb met 5,7 procent, maar daar tegenover staat een daling van de afvalstoffenheffing met 5,7 procent. Het rioolrecht stijgt weer met 4 procent.

Nu heeft de vereniging Eigen Huis de lasten van 2005 vergelken, maar op de meeste gemeentehuizen wordt al weer gekeken naar de tarieven over 2006.
„Andermaal krijgen we te maken met een bezuiniging van het rijk“, stelt Van Loon. Voor Oss becijfert hij die op twee miljoen euro. „We zijn aan het kijken om de lasten voor de burgers in 2006 buiten het inflatieniveau van 1,5 tot 2 procent niet te laten stijgen.“

De ozb in Oss is vorig jaar van 284 euro naar 293 euro gestegen. Dit geldt voor een woning met een woz-waarde van 201.900 euro.
In Bernheze steeg het percentage voor een huiseigenaar van een gemiddelde woning met 7 procent.
In Lith en Maasdonk moet het percentage nog worden vastgesteld, dat komt uit tussen de 4 en 6 procent.
In Landerd steeg het ozb-tarief met 5,7 procent.

Bron: Brabants Dagblad


Reacties op dit item:Geef ook je reactie op dit nieuwsitem:
Naam:
Email:
Je mening:

Vechtpartij had niets te maken met rechts-extremisme
Overval op slijterij in Ravenstein opgelost
Ravenstein bij Kaarslicht
Aanrijding tussen vijf auto's bij afrit op A50
Twee jeugdige inbrekers betrapt
Leerlingen houden kerstmarkt
Nieuwe expositie emaillekunst
TOP zit bijna op break-even, nu naar succes
Ecard service
May-Weggen brengt bliksembezoek aan Oss
Museum verwacht duizendste bezoeker
Krakers verwijderen straatstenen en gooit ramen in
Inbraak in school Ravenstein
Auto-inbreker op heterdaad betrapt
Oss blijft dik onder gemiddelde
Klein Havana ademt sfeer van Cuba
Kindje Jezus goed vastgebonden
Van Renaissance tot Romantiek
Links op StadjeRavenstein.nl
Jan Cunen sluit deuren in 2006
Plateaus Berghemseweg
’Weg met de fuck you-cultuur’
Pomperstad heeft prins Reinout X
Politie deelt 66 boetes uit bij verkeerscontroles
Spelers nationaal volleybalteam geven clinic
Fascisme broeit in Ravenstein
Ecard: Carnaval
Illegale werknemer betrapt in horecabedrijf
Wout Heessen hoofdman Sint Barbara Gilde
Nieuwe server
Stadjeravenstein.nl is gemaakt door Active webdesign