Kerk, brug, haven, molen en gracht in Ravenstein Verkeersbord Ravenstein
 Home Ecard Links Agenda Nieuws SubPagina Prikbord Bereikbaar Info 
Klein Havana ademt sfeer van Cuba

Uitgegeven: 30 December 2004 10:30

Sinds februari dit jaar kent Ravenstein een eigen Cubaanse dansschool. Op ’t Kolkske runt Riet van den Heuvel er ’Qué Rico’. Gisteren was er hoog bezoek.

Het contrast kan echt niet groter. Buiten vriest een dikke mist vast aan Moeder Aarde. En hier binnen, in de voormalige automotorensloperij van Gerard Joosten, zwepen vette salsa en merengue de gevoelstemperatuur op richting kookpunt.
In de CubanLatin Dansschool Qué Rico (’Heel goed’) van Riet van den Heuvel aan ’t Kolkske is het feest, ter ere van de geboorte van het kindeke. En daarop moet getoost, gedanst, gegeten en gekletst worden. Op het industrieparkje is er dan ook zowat de hele dag hoog Cubaans bezoek. Want Ravensteinse Riet (’Geboren in Herpen’) is voorwaar geen onbekende op ambassade en consulaat.
En dus is de vrouwelijke consul generaal namens Fidel Castro ’in the house’. Nee, dansen doet Lourdes Urrutia Rodriquez er niet. Net zo min als haar man Francisco Valdés en kleinzoon Adrian Santana van dertien, sinds twee jaar leerling op een Rotterdamse vwo. Dansen, hoezeer de eilanders het ook via de Cubaanse genen hebben meegekregen, laat het familietrio graag over aan de professionele dansers Gerardo (ook choreograaf) en Mys Leidy die samen met kleermaker José inwonen bij Riet van den Heuvel.
En die als geen ander weten en ook tonen hoe je de Cubaanse salsa-klanken omzet in de even statige als sexy bewegingen.
„Bijna twaalfeneenhalf jaar geleden was ik voor het eerst in Cuba. Op vakantie, samen met een vriendin. We reisden er vrij rond, leerden de mensen kennen en vooral hun gastvrijheid en muzikaliteit. Op slag ben ik daarop verliefd geworden. Toen de sloperij verkocht was, wist ik vrij snel dat ik er een dansschool annex fitness-centrum in wilde vestigen“, stelt Riet van de Heuvel. „In februari van dit jaar heeft de consul Qué Rico geopend. En nu is Lourdes weer hier omdat ze inmiddels een goede vriendin is.“
De consul moet zich aan ’t Kolkske absoluut op een plein in Havana wanen. Want wat Riet op de eerste verdieping van de oude sloophal gemaakt heeft, grenst aan het ongelofelijke. Prachtige wandschilderingen van de kathedraal van Havana, en schilderijen van Ché Guevarra, ja zelfs van Ernest Hemingway ogen net zo authentiek als de straatnaambordjes La Rampa, en Miramar. De sjieke jaren vijftig-kleding é la Humphrey Bogart doet de rest.
Als de consul vertrekt, zonder een hapje van het rijstgerecht Arros Moro te hebben geproefd, verschijnt Camilo Garcia als eerste secretaris van de ambassadeur ten tonele. Ook hij voelt zich thuis in Klein Havana.

Bron: Brabants Dagblad


Reacties op dit item:Geef ook je reactie op dit nieuwsitem:
Naam:
Email:
Je mening:

Vechtpartij had niets te maken met rechts-extremisme
Overval op slijterij in Ravenstein opgelost
Ravenstein bij Kaarslicht
Aanrijding tussen vijf auto's bij afrit op A50
Twee jeugdige inbrekers betrapt
Leerlingen houden kerstmarkt
Nieuwe expositie emaillekunst
TOP zit bijna op break-even, nu naar succes
Ecard service
May-Weggen brengt bliksembezoek aan Oss
Museum verwacht duizendste bezoeker
Krakers verwijderen straatstenen en gooit ramen in
Inbraak in school Ravenstein
Auto-inbreker op heterdaad betrapt
Oss blijft dik onder gemiddelde
Klein Havana ademt sfeer van Cuba
Kindje Jezus goed vastgebonden
Van Renaissance tot Romantiek
Links op StadjeRavenstein.nl
Jan Cunen sluit deuren in 2006
Plateaus Berghemseweg
’Weg met de fuck you-cultuur’
Pomperstad heeft prins Reinout X
Politie deelt 66 boetes uit bij verkeerscontroles
Spelers nationaal volleybalteam geven clinic
Fascisme broeit in Ravenstein
Ecard: Carnaval
Illegale werknemer betrapt in horecabedrijf
Wout Heessen hoofdman Sint Barbara Gilde
Nieuwe server
Stadjeravenstein.nl is gemaakt door Active webdesign